Oliwa z oliwek extra virgin to produkt kojarzony głównie z kuchnią śródziemnomorską – włoską, grecką czy hiszpańską. Rzeczywiście, tam jej spożycie jest najwyższe, a możliwości wykorzystywania nieograniczone. Nic w tym dziwnego – doskonale smakuje ona z dojrzałymi świeżymi pomidorami, oliwkami, serem feta, makaronami czy bazylią, a to główne produkty, z których słynie kuchnia śródziamnomorska. Czy można przełożyć popularność oliwy z pierwszego tłoczenia na typową kuchnię polską?

Oliwa extra virgin w polskich daniach mięsnych

Zamiast oleju rzepakowego można wykorzystać oliwę z oliwek extra virgin jako bazę do marynaty mięsa na grilla. Wystarczy wymieszać ją z ziołami, solą i innymi przyprawami, włożyć do niej cienkie plastry mięsa i schować na kilka godzin do lodówki. Mięsa z marynatą na bazie oliwy nie powinno się grillować zbyt długo z uwagi na niską temperaturę dymienia. Długa obróbka termiczna unieczynnia znajdujące się w niej cenne składniki odżywcze. Warto też przetestować oliwę dobrej jakości, szlachetnej odmiany, z uwielbianymi przez Polaków gołąbkami. Polewając nią gołąbki można wzbogacić ich smak i jakość dodając do potrawy tak cenne tłuszcze nienasycone, witaminy i przeciwutleniacze, w które obfituje oliwa.

Kanapki i sałatki po polsku, ale z oliwą

Doskonała oliwa Eliama Gold sprawdzi się w potrawach serwowanych na zimno, czyli głównie kanapkach i sałatkach, które w Polsce są bardzo popularne. Jak przemycać w nich oliwę? To bardzo proste. Kanapki zamiast smarować masłem lub margaryną możesz polać świeżą oliwą i nałożyć na to dowolne dodatki. Możesz także polać oliwą z oliwek wierzch kanapki. Tym samym bez szczególnych śródziemnomorskich dodatków zyskasz lekko południowy smak swoich kromek przyrządzanych do pracy lub na kolację, i wzbogacisz w ten sposób ich wartości odżywcze. Podobnie z sałatkami – wybierz tę z tuńczykiem, mięsem gyros, serem feta lub tylko świeżymi warzywami i polej samą oliwą, bądź przyrządź na jej bazie dressing – z octem, ziołami i przyprawami. Czasem wybór wysokiej jakości produktu, takiego jak oliwa Eliama Gold, może zaważyć na smaku Twojej sałatki lub kanapki.

Pierogi włosko-polskie, czyli… z oliwą z oliwek

Pierogi w wersji włosko-polskiej? To świetny pomysł, aby zjeść do syta, ale dużo zdrowiej, niż zazwyczaj! Uwielbiane przez wielu pierogi z kaszą gryczaną, z mięsem albo z serem i ziemniakami po prostu ugotuj i polej świeżą oliwą – zobaczysz, jak bardzo zmieni się na korzyść ich smak! Możesz też postawić na typowo włoskie pierogi ze szpinakiem i fetą, które dzięki dodatkowi oliwy będą jeszcze bardziej smaczne i pożywne! Warto testować w kuchni tego typu rozwiązania. Oliwa z oliwek extra virgin to bardzo wdzięczny produkt, który należy wykorzystywać tylko na zimno – a zatem do polewania kanapek, sałatek, dań gotowych, wzbogacania koktajli, zup i sosów. Zestawianie klasycznych, znanych nam dań z typowo śródziemnomorskimi dodatkami, takimi jak właśnie grecka feta czy włoska oliwa, to fantastyczny sposób na to, by jeść swoje ulubione polskie dania, ale łączyć je z jednym z najzdrowszych sposobów żywienia, czyli kuchnią śródziemnomorską.