Nie jest tajemnicą, że najlepszą opcją dla zjadanych owoców, jest spożywanie ich w świeżej postaci. Zarówno suszone jak i liofilizowane, nie mają już ani takiego smaku ani właściwości odżywczych. Sezon na truskawki w pełni i warto włączyć je do codziennego menu. Z pewnością będzie i zdrowo i smacznie!

Dlaczego właśnie truskawki?

Ponoć lubią je wszyscy, choć wielu z nas irytuje charakterystyczny zapach. Mało osób również wie, że truskawka ma również jadalne liście. Przyrządza się z nich napar będący remedium na biegunkę. Owoc truskawki z kolei ma w sobie ogromne ilości antyoksydantów oraz witaminy C. Są tam również kwas fenolowy i flawonoidy. Tym samym układ odpornościowy jest wspierany w najlepszy możliwy sposób.

Truskawki świetnie działają również jako prewencja w przypadku chorób nowotworowych. Sprawiają również, że maleje prawdopodobieństwo tworzenia się blaszek miażdżycowych. Chroni również przed chorobami naczyń krwionośnych, a nawet schorzeniami pochodzenia reumatologicznego.

Indeks glikemiczny i inne parametry

Dobra wiadomość dla wszystkich będących na diecie jest taka, że 100 gramów truskawki to około 33 kalorii. Dlatego tak chętnie jest polecana przez dietetyków podczas diety redukcyjnej. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że już 100 gramów tego owocu pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Chorujący na cukrzycę również mogą jeść bez wyrzutów sumienia — indeks glikemiczny tych owoców plasuje się na niskim poziomie, bo wynosi tylko 41. To również doskonała przekąska dla wszystkich tych, którym marzy się piękna skóra. Bo z truskawek można zrobić nie tylko dobrą sałatkę, ale i odżywczą maseczkę na twarz!